Pro 8 kousků potřebujeme:
- 120 g hladké mouky
- 15 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 60 g másla nebo margarínu
- 2 hrušky
- 375 g tvarohu
- 1 lžíci vanilkového pudinku v prášku
- 20 g másla do krému
- 2 vejce
- 60 g moučkového cukru
- mouku na posypání valu
Mouku, sladidlo, žloutek, tuk a lžíci studené vody vypracujeme na hladké těsto, které necháme asi hodinu v chladu. Kulatou formu o průměru 20 cm vymažeme tukem. Těsto rozválíme na trošce másla na kolo o průměru 26 cm. Poté ho přeneseme do formy, okraj vytáhneme asi 3 cm nahoru a dno vidličkou několikrát propícháme.
Jednu hrušku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vajíčka oddělíme, z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s máslem a sladidlem, přidáme tvaroh a vanilkový pudink, poté sníh a nakonec hruškové kostičky.
Tvarohovou hmotou naplníme formu a pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 25 minut. Poté teplotu zvýšíme na 175 °C a pečeme dalších 15 minut.
Druhou hrušku nakrájíme na plátky, které naskládáme vějířovitě na koláč a 10 minut dopékáme.
Poslední tip, trik či komentář