Pro 1 osobu
- 250 g brambor
- sůl
- 1 žloutek
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- asi 60 g hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 2 lístky šalvěje
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 sklenky omáčky na těstoviny (rajské se sýrem a s česnekem)
- 1 lžíce červeného vína
- pepř
- špetka cukru
Brambory oloupeme, omyjeme a 25 minut zvolna vaříme v osolené vodě. Mírně je slijeme, s trochou vody rozmačkáme a necháme vychladnout. Přidáme žloutek, sůl a l lžíci parmazánu. Vše zpracujeme za postupného přidávání mouky, až je bramborové těsto tuhé a nelepí se.
Z těsta vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu a vidličkou je zploštíme. Noky vaříme v dostatečném množství osolené vody asi 6 minut, až vyplavou. Slijeme je a necháme okapat.
Česnek oloupeme a nasekáme. Šalvěj omyjeme, necháme okapat a také nasekáme. Obojí podusíme v olivovém oleji. Přidáme omáčku na těstoviny a víno a 2 minuty necháme pokrm přiklopený pokličkou povařit. Pak ochutíme. Omáčku nalijeme do talíře, přidáme k ní noky a posypeme je zbylým parmazánem.
Příprava: asi 50 minut
Poslední tip, trik či komentář