reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jablkový karamelový koláč

Jablkový karamelový koláč
Rozpočet na 12 kousků:
Těsto:

  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 250 g hl. mouky
  • 5 lžic mléka
  • 90 g moučk. cukru
  • sůl

Náplň:

  • 200 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 30 g pudink. směsi na krém
  • 2 vanilk. cukry
  • vaječný likér
  • 120 ml zakysané smetany
  • 120 ml šlehačky
  • 5 jablek
  • 1 lžíce práškové želatiny

Poleva:

  • 200 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • lžíce želatiny

1. Vypracujeme těsto, které zabalíme a uložíme na 30 minut do lednice. Pak ho vyválíme na tenký plát, vložíme do koláčové formy a propícháme vidličkou. Koláčový korpus pečeme dozlatova při 180°C.
2. Uvaříme pudink a necháme ho za občasného promíchání vychladnout. Krém rozšleháme, přidáme vanilkový cukr a smetanu rozpuštěnou želatinu. Nakonec zamícháme ušlehanou šlehačku a vaječný likér. Krém dáme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout.
3. Jablka nakrájíme na silnější plátky. Cukr utavíme na karamel a zalijeme trochou vody. Do karamelu vkládáme jablečné plátky a krátce povaříme. Jablíčka vyjmeme, necháme vychladnout a pak je naskládáme na koláč na ztuhlou náplň.
4. Opět rozpustíme cukr na karamel a zalijeme ho teplým mlékem. Vmícháme smetanu, necháme provařit a dáme zchladnout. Nakonec přidáme želatinu a karamelovou polevou koláč přelijeme. Necháme vychladit. Zdobíme plátkem jablka a šlehačkou.
1 porce asi 2 704 kJ / 645 kcal
Příprava 120 minut

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.