TĚSTO:
- 150 g hladké mouky
- 85 g změklého másla
- 20 g pískového cukru
- špetka soli
- 2-3 lžíce vody
NÁPLŇ:
- 6 velkých jablek
- 100 g meruňkové zavařeniny
- štáva z půlky citronu
DOPLŇKY:
- šlehačka
- snítka máty nebo meduňky
- čokoládová poleva
Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme všechny přísady a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme alespoň na 1 hodinu do ledničky odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Čtyři jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na menší kousky. Nakrájená jablka dáme do kastrolu, přidáme polovinu zavařeniny a asi 5 lžic vody. Vše dusíme, dokud nejsou jablka měkká. Poté je ponorným mixérem rozmixujeme na hladké pyré a ještě povaříme do zhoustnutí. Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučeném vále, přendáme na formu, propícháme vidličkou, pokryjeme alobalem, zasypeme luštěninami a pečeme 20-25 minut při teplotě 170 °C. Pak sesypeme luštěniny (dále využívat jen na zatížení při pečení), sundáme alobal a poklademe rozdušenou směsí. Zbylá jablka rovněž oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na slabší plátky a poklademe jimi koláč. Vložíme do vyhřáté trouby na 20-25 minut. Pak je vyjmeme z trouby a potřeme zbylou rozpuštěnou zavařeninou a ještě krátce zapečeme (pozor, má tendenci po potření rychleji hnědnout). Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout ve formě. Při servírování můžeme přizdobit šlehačkou, snítkou máty nebo meduňky nebo čokoládovou polevou.
Poslední tip, trik či komentář