reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jablkový koláč

TĚSTO:

  • 150 g hladké mouky
  • 85 g změklého másla
  • 20 g pískového cukru
  • špetka soli
  • 2-3 lžíce vody

NÁPLŇ:

  • 6 velkých jablek
  • 100 g meruňkové zavařeniny
  • štáva z půlky citronu

DOPLŇKY:

  • šlehačka
  • snítka máty nebo meduňky
  • čokoládová poleva

Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme všechny přísady a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme alespoň na 1 hodinu do ledničky odpočinout. Mezitím si připravíme náplň. Čtyři jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na menší kousky. Nakrájená jablka dáme do kastrolu, přidáme polovinu zavařeniny a asi 5 lžic vody. Vše dusíme, dokud nejsou jablka měkká. Poté je ponorným mixérem rozmixujeme na hladké pyré a ještě povaříme do zhoustnutí. Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučeném vále, přendáme na formu, propícháme vidličkou, pokryjeme alobalem, zasypeme luštěninami a pečeme 20-25 minut při teplotě 170 °C. Pak sesypeme luštěniny (dále využívat jen na zatížení při pečení), sundáme alobal a poklademe rozdušenou směsí. Zbylá jablka rovněž oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na slabší plátky a poklademe jimi koláč. Vložíme do vyhřáté trouby na 20-25 minut. Pak je vyjmeme z trouby a potřeme zbylou rozpuštěnou zavařeninou a ještě krátce zapečeme (pozor, má tendenci po potření rychleji hnědnout). Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout ve formě. Při servírování můžeme přizdobit šlehačkou, snítkou máty nebo meduňky nebo čokoládovou polevou.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.