1 porce
- 125 g rebarbory
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 50 ml bílého vína
- 125 g jahod
- několik lístků bazalky na ozdobení
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na sousta. Dáme ji do malého hrnku a s vanilkovým cukrem a bílým vínem ji necháme 30 minut marinovat. Pak vše přivedeme k varu, teplotu hned zmírníme a rebarboru ještě 5 minut povaříme. Sejmeme ji z plotny a necháme vychladnout.
Jahody omyjeme, očistíme a podle velikosti nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Přimícháme je k rebarborové směsi a vše ozdobíme lístky bazalky.
Příprava asi 30 minut.
Rebarbora se dělí na tři druhy. Ta se zeleným stonkem a zelenou dužinou obsahuje nejvyšší procento kyseliny oxalátové. Pokud má stonek červený a zelenou dužinu, říká se jí malinová rebarbora a vyznačuje se jemnou kyselostí. Krvavá rebarbora s červeným stonkem a červenou dužinou má nejjemnější chuť. U všech odrůd je důležité oloupat před přípravou stonky, protože právě ony mají nejvyšší obsah oxalátů. Tato látka na sebe váže kalcium z těla, a proto je zdraví škodlivá.
Poslední tip, trik či komentář