reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Jahodový mls s rebarborou ochucený bílým vínem a vanilkou

1 porce

  • 125 g rebarbory
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 50 ml bílého vína
  • 125 g jahod
  • několik lístků bazalky na ozdobení

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na sousta. Dáme ji do malého hrnku a s vanilkovým cukrem a bílým vínem ji necháme 30 minut marinovat. Pak vše přivedeme k varu, teplotu hned zmírníme a rebarboru ještě 5 minut povaříme. Sejmeme ji z plotny a necháme vychladnout.
Jahody omyjeme, očistíme a podle velikosti nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Přimícháme je k rebarborové směsi a vše ozdobíme lístky bazalky.
Příprava  asi 30 minut.

Rebarbora se dělí na tři druhy. Ta se zeleným stonkem a zelenou dužinou obsahuje nejvyšší procento kyseliny oxalátové. Pokud má stonek červený a zelenou dužinu, říká se jí malinová rebarbora a vyznačuje se jemnou kyselostí. Krvavá rebarbora s červeným stonkem a červenou dužinou má nejjemnější chuť. U všech odrůd je důležité oloupat před přípravou stonky, protože právě ony mají nejvyšší obsah oxalátů. Tato látka na sebe váže kalcium z těla, a proto je zdraví škodlivá.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.