- 800 g jelení kýty bez kosti
- 10 zrnek černého pepře
- 2 hřebíčky
- 3 bobule jalovce
- 1 malý bobkový list
- 375 ml červeného vína
- 125 ml portského vína
- 12 vypeckovaných sušených švestek
- 200 g cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce oleje
- sůl
- cayenský pepř
- 50 g vlašských ořechů
- 250 ml kysané smetany
Maso nakrájíme na 4 cm velké kostky a smícháme s roztlučeným kořením a červeným vínem. Nádobu přikryjeme, umístíme do chladna a jednou až dvakrát za den maso promícháme a necháme uležet. Švestky naložíme do portského vína. Uleželé maso necháme okapat a poprášené moukou opečeme na silně rozpáleném pleji. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a společně opékáme dozlatova. Přidáme marinádu, osolíme a okořeníme cayenským pepřem. Dusíme pod pokličkou při nízké teplotě a asi po 30 minutách vmícháme švestky. Necháme krátce podusit a nakonec přidáme nahrubo nasekané ořechy a kysanou smetanu. Před podáváním dochutíme. Vhodnou přílohou je kompot z jablek nebo brusinek, červené zelí s rybízovým želé, houskové knedlíky a silné červené víno.
Poslední tip, trik či komentář