pro 4 osoby:
- 1 I vývaru z kostí a zeleniny
- 4 vejce
- 20 g tuku nebo másla
- 80 ml sladké smetany
- 30 g hladké mouky
- 120 g brambor
- 20 g kopru
- kmín
- polévkové koření
- 1 lžičku octa
- sůl
Z tuku a mouky připravte světlou jíšku, přidejte kmín a vše zalijte vývarem. Osolte, dobře promíchejte a vařte asi půl hodiny. Přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky a dále vařte, dokud nezměknou. Na závěr vlijte do polévky smetanu a nechte ji přejít varem. Odstavte, přidejte sekaný kopr a dochuťte polévkovým kořením. Do každé porce vložte při podávání ztracené vejce, které připravíte tak, že vejce opatrně rozklepnete do vroucí okyselené a slané vody a vaříte 3 minuty.
V jiných krajích nebo podle zvyklostí se do kulajdy přidávají čerstvé nebo sušené houby – nejlepší jsou hříbky.
Poslední tip, trik či komentář