- 3 červené papriky, na větší kousky
- 1 lilek, na čtvrtkolečka
- 1 žlutá cuketa (může být i zelená), na čtvrtkolečka
- 6 žampionů, na plátky
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky, na silnější kolečka
- 4 stroužky česneku, na plátky
- 15 tmavých oliv bez pecek
- 10 třešňových rajčátek
- sůl a čerstvě mletý pepř
- velká hrst baby špenátu
- čerstvý tymián
- čerstvá bazalka
Očistěte a nakrájejte postupně všechnu zeleninu. Na olivovém oleji na hlubší pánvi zpěňte šalotku a česnek. Když je obojí do sklovita, přidejte papriky a lilek a opékejte 5 minut. Po pěti minutách přidejte cuketu, žampiony a pak olivy a rajčátka naříznutá do křížku. Osolte a opepřete.
Opékejte za občasného promíchání cca dalších pět minut. Cílem je, aby byla zelenina krásně opečená, zlatavá a měkká, ale stále si zachovala svou konzistenci. Až tohoto stavu dosáhnete, přidejte lístky baby špenátu a bylinky a nechte je už jen zavadnout.
TIP: Pokud zeleninu podáváte jako samostatný chod, třeba jako lehkou večeři, posypejte před koncem zeleninu oblíbeným tučnějším sýrem, zakryjte pokličkou a na mírném plameni nechte sýr rozpustit, bude to už velmi rychlé. Jako další přílohu pro velké jedlíky doporučuji bramborovou kaši.
Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Tradičně i po mém; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-tradicne-i-po-mem [On-line 1.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář