16–18 lívanců
- ½ kg bílého jogurtu
- 250‒300 ml hladké nebo lépe celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 250‒300 ml ovesných vloček
- 1 lžička kypřicího prášku
- 2 vejce
- 2 lžičky olivového oleje
- špetka soli
- přepuštěné máslo nebo olej na pečení
- borůvkový džem
- měkký tvaroh
- med
- mletá skořice
Bílý jogurt smícháme s moukou, vločkami, kypřicím práškem, celými vejci, špetkou soli a dvěma lžičkami olivového oleje. Těsto necháme alespoň 20 minut odstát, vločky se tak nasáknou a teprve poté upravíme konzistenci těsta buď zředěním vodou, nebo jogurtem, nebo naopak přisypeme trochu mouky. Těsto má mít hustší litou konzistenci.
Na rozpáleném lívanečníku, jehož formy vytíráme máslem, pečeme lívance dozlatova z obou stran.
Lívance potíráme džemem, zdobíme tvarohem a podle chuti sladíme medem a sypeme mletou skořicí. Lívanečky se dají obalit ve skořici smíchané s cukrem a chutnají také skvěle.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=891
Poslední tip, trik či komentář