6 porcí
Kapr se zeleninou
- 6 podkov z kapra
- olivový olej
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 1/4 celeru
- 200 ml rybího vývaru
- 200 ml bílého vína
- divoké koření
- sůl
Očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kusy, osmahneme na olivovém oleji, zalijeme rybím vývarem a vínem, přidáme koření a vaříme asi 10 minut. Poté do várky vložíme osolené porce kapra, zakryjeme pokličkou a dusíme, až je kapr hotový.
Rybu podáváme se zeleninou z rybí várky – z kastrolu ji vyjmeme děrovanou naběračkou, na talíři rybu přeléváme omáčkou z olomouckých tvarůžků.
Omáčka
- 80 g másla
- 1 šalotka
- 2 lžíce hladké mouky
- asi 200 ml vývaru rybího nebo zeleninového
- 250 g olomouckých tvarůžků
- 200 ml smetany
- mletý bílý pepř
- sůl
Na másle osmahneme na jemné kostičky nakrájenou šalotku dosklovata, zasmahneme mouku a za stálého míchání zalijeme studeným rybím vývarem, přidáme nakrájené nebo nastrouhané olomoucké tvarůžky, provaříme 20 minut, zjemníme smetanou, ochutíme pepřem a solí.
Jako přílohu můžeme použít opečené brambory nebo bílý chléb
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1001
Poslední tip, trik či komentář