6 porcí
- 800 g vykostěného kuřete
- 4 lžíce směsi koření na kebab či gyros
- 4 lžíce oleje
- 100 g přírodního bílého jogurtu
- 6 pita chlebů
Náplň I
- 12 plátků rajčete
- 12 plátků salátové okurky
- 12 plátků cibule
Náplň II
- 100 g bílého zelí
- 1 mrkev
- 4 lžičky harissy
- 4 lžíce sezamového semínka
- olivový nebo slunečnicový olej
- sůl
Omáčka
- 100 g bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- hrst plocholisté petrželky
Směs koření na gyros rozmícháme s olejem a jogurtem. Kuře rozkrájíme i s kůží na dlouhé pruhy. Maso naložíme do marinády a necháme přes noc odležet. Poté vyjmeme z marinády a napícháme na špíz. Špízy opečeme na oleji ze všech stran, vložíme do pekáčku s pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 15−20 minut. V půli pečení špízy otočíme.
Rajčata, okurku a cibuli nakrájíme na drobné proužky. Zelí najemno nakrájíme a smícháme s mrkví, harissou, sezamovým semínkem olejem a solí.
Jogurt smícháme s utřeným česnekem a nasekanou petrželkou. Špízy podáváme s pita chlebem, zeleninou a přeléváme jogurtovou omáčkou
Zdroj: Kebab; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1236-kebab/ [On-line 13.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář