Kimči je korejská tradiční kvašená zelenina, podobně jako je u nás kysané zelí. Stejně jako kysané zelí je i kimči plné vitaminů a skvěle se hodí pro konzumaci v zimním období, kdy je konzumace čerstvé zeleniny omezena. Časopis Health zařadil kimči mezi pět nejzdravějších potravin na světě, které působí preventivně proti rakovině. Stejně jako v kysaném zelí se v průběhu kvašení – fermentace tvoří látky tělu prospěšné, přičemž si původní vitaminy, minerální látky a enzymy zelenina uchovává.
- 1,5 kg pekingského zelí
- 80 g soli
- 1 bílá ředkev
- 2 mrkve
- 1 menší pórek
- 4 jarní cibulky
Zelí nakrájíme na větší kostky či pruhy, několikrát dobře omyjeme a necháme okapat. Zelí osolíme, zlehka promačkáme a promícháme – takto opakujeme každou půlhodinu ještě třikrát. Poté zelí dobře propláchneme vodou, necháme okapat a smícháme s ostatní, na tenké nudličky nakrájenou zeleninou – bílou ředkví, mrkví, pórkem a jarní cibulkou.
rýžový rozvar
- 250 ml vody
- 50 g rýžové mouky
- 100 g cukru
Do kastrůlku nalijeme vodu, vmícháme mouku, přivedeme k varu a za průběžného míchání vaříme 5 minut, vmícháme cukr, odstavíme a necháme prochladnout.
pasta
- 50 g čerstvého zázvoru
- 50 g česneku
- 1 menší cibule
- 100 ml rybí omáčky
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého chilli
Oloupaný zázvor nakrájíme na kousky, stejně tak česnek, cibuli a spolu s omáčkou paprikou a chilli rozmixujeme v hladkou pastu.
na podávání
- sezamové semínko
Rýžový rozvar smícháme s pastou a to vše s připraveným zelím a zeleninou. Uzavřeme do sklenice či plastové nádoby a necháme 3 dny při pokojové teplotě. Poté uchováme v lednici a podle potřeby odebíráme a podáváme s nasucho opraženým sezamových semínkem.
Zdroj: Kimči; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1378-kimci/ [On-line 08.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář