reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kimči

Kimči je korejská tradiční kvašená zelenina, podobně jako je u nás kysané zelí. Stejně jako kysané zelí je i kimči plné vitaminů a skvěle se hodí pro konzumaci v zimním období, kdy je konzumace čerstvé zeleniny omezena. Časopis Health zařadil kimči mezi pět nejzdravějších potravin na světě, které působí preventivně proti rakovině. Stejně jako v kysaném zelí se v průběhu kvašení – fermentace tvoří látky tělu prospěšné, přičemž si původní vitaminy, minerální látky a enzymy zelenina uchovává.

  • 1,5 kg pekingského zelí
  • 80 g soli
  • 1 bílá ředkev
  • 2 mrkve
  • 1 menší pórek
  • 4 jarní cibulky

Zelí nakrájíme na větší kostky či pruhy, několikrát dobře omyjeme a necháme okapat. Zelí osolíme, zlehka promačkáme a promícháme – takto opakujeme každou půlhodinu ještě třikrát. Poté zelí dobře propláchneme vodou, necháme okapat a smícháme s ostatní, na tenké nudličky nakrájenou zeleninou – bílou ředkví, mrkví, pórkem a jarní cibulkou.

rýžový rozvar

  • 250 ml vody
  • 50 g rýžové mouky
  • 100 g cukru

Do kastrůlku nalijeme vodu, vmícháme mouku, přivedeme k varu a za průběžného míchání vaříme 5 minut, vmícháme cukr, odstavíme a necháme prochladnout.

pasta

  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 50 g česneku
  • 1 menší cibule
  • 100 ml rybí omáčky
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého chilli

Oloupaný zázvor nakrájíme na kousky, stejně tak česnek, cibuli a spolu s omáčkou paprikou a chilli rozmixujeme v hladkou pastu.

na podávání

  • sezamové semínko

Rýžový rozvar smícháme s pastou a to vše s připraveným zelím a zeleninou. Uzavřeme do sklenice či plastové nádoby a necháme 3 dny při pokojové teplotě. Poté uchováme v lednici a podle potřeby odebíráme a podáváme s nasucho opraženým sezamových semínkem.

Zdroj: Kimči; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1378-kimci/ [On-line 08.02.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.