Pro 4 osoby si připravíme:
Na zmrzlinu:
- 200 ml plnotučného mléka
- 8 kapek vanilkového extraktu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 6 žloutků
- 100 g cukru krupice
Na koktejl:
- 150 g borůvek (čerstvé nebo mražené)
- 100 ml borůvkového džusu
- ledovou tříšt z 15 kostek ledu
- 300 ml smetany 12%
- šťávu z 1/2 limetky
- 2 lžíce cukru
Mléko a smetanu nalijeme do kastrolu a za stálého míchání velmi pomalu zahříváme. Přidáme vanilkový extrakt. Žloutky a cukr vmícháme do mléčné směsi. Pomalu a opatrně zahříváme, až směs změní konzistenci na hladký krémový pudink. Přelijeme do kovové mrazicí misky, necháme trochu zchladnout a vložíme do mrazáku. Během mražení (3-6 hodin) směs každou půlhodinu promícháme.
Rozmixujeme borůvky, džus, ledovou tříšť, smetanu a limetkovou šťávu. Můžeme přisladit. Nalijeme do vyšších vychlazených sklenic. Do každé přidáme opatrně kopeček zmrzliny. Dozdobíme borůvkami. Podáváme s brčkem a se lžičkou.
Poslední tip, trik či komentář