4 porce
- 4 jarní cibulky
- 400 g malých žampionů
- 1 lžíce másla
- 250 g rýže na rizoto
- l bobkový list
- 400 ml vývaru
- 100 ml suchého bílého vína
- 4 lžíce mascarpone
- sůl
- pepř
- asi 50 g parmazánu v celku
Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Žampiony očistíme, ale nemyjeme ve vodě, aby ji zbytečně nenasely. Pouze je otřeme vlhkou utěrkou a pak je nakrájíme na čtvrtky. Máslo rozehřejeme a obrátíme v něm žampiony a jarní cibulku. Obojí vyjmeme a na tuku podusíme rýži, až zesklovatí. Přidáme bobkový list a postupně, za občasného promíchání, přiléváme vývar a suché bílé víno. Rýži je třeba dusit asi 20 minut, aby nabobtnala.
Na posledních 10 minut přidáme k rýži jarní cibulku se žampiony opečenými na másle a společně vše krátce podusíme.
Bobkový list vyjmeme a rizoto zjemníme přidáním mascarpone. Jídlo ochutíme solí a pepřem. Z kousku parmazánu odřízneme kráječem sýra nebo ostrým kuchyňským nožem tenké plátky, jimiž rizoto ozdobíme.
Příprava: asi 40 minut
Poslední tip, trik či komentář