- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- 125 g másla nebo rostlinného tuku
- 1 vejce
- 2 lžíce jogurtu
- tuk na vymazání plechu
- moučkový cukr na posypání
Náplň:
- 750 g jablek
- 2-3 lžíce pískového cukru
- 1/2 lžíce mleté skořice
- 4-5 lžic strouhaného kokosu
- 50 g rozinek
Mouku smíchanou s práškem do pečiva prošijeme, přidáme cukr, změklý tuk, vejce, jogurt a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme je na dva díly, z nichž vyválíme dva pláty velikosti plechu. Jeden plát přeneseme na tukem vymazaný plech, poklademe oloupanými a nahrubo nastrouhanými jablky, posypeme cukrem, skořicí, kokosem a rozinkami. Jablka zakryjeme druhým plátem těsta, okraje dobře stiskneme, aby náplň nevytekla, a na několika místech propíchneme vidličkou. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Upečený moučník pocukrujeme a vychladlý pokrájíme na dílky.
Chceme-li získat svátečnější moučník, přelijeme povrch čokoládovou polevou a jednotlivé kousky ozdobíme kopečkem ušlehané smetany.
Poslední tip, trik či komentář