Na 12 kousků si připravíme:
- 30 g droždí
- 80 g krupicového cukru
- 375 g hladké mouky
- sůl
- vejce
- 125 ml smetany na vaření
- 1 lžičku mletého kardamomu
- 75 g másla
- 1 vejce na potření
Na náplň:
- 125 g loupaných strouhaných mandlí
- 120 g moučkového cukru
- 50 ml smetany na vaření
- 50 ml mandlového likéru
- 250 ml smetany ke šlehání
Z droždí, lžíce cukru a 125 ml vlažné vody připravíme kvásek. Mouku prošijeme se špetkou soli a přidáme vejce, zbylý cukr, teplou smetanu, kardamom, vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a vše zpracujeme na tužší hladké těsto. Zakryté necháme na teplém místě 40 minut kynout.
Těsto rozdělíme na 12 kousků, z nichž vyválíme bo¬chánky. Naskládáme je na plech dále od sebe a necháme 20 minut kynout. Pak potřeme povrch rozšlehaným vej¬cem a pečeme při 220 °C asi 12 minut. Po upečení ne cháme na kovové mřížce vychladnout.
Vršky buchtiček odkrojíme a opatrně vyjmeme kousek střídky. Smícháme ji s nastrouhanými mandlemi, moučko¬vým cukrem, smetanou a likérem. Směsí naplníme buch¬tičky, přidáme kopeček ušlehané smetany a přiklopíme.
Poslední tip, trik či komentář