4 porce
- 800 g krůtích prsou
- 100 g jader vlašských ořechů
- 100 g sušených švestek
- 200 g švestkových povidel
- voda podle potřeby
- sušený tymián
- drcený hřebíček
- mletá skořice
- špetka chilli
- sůl
- 80 g přepuštěného másla
- 3−4 ks celé skořice
- voda na podlití
- cognac nebo brandy
Příloha
opečené brambory s petrželkou
Krůtí prsa nařízneme podélně tak, aby vznikl plát a přes fólii jej naklepeme a osolíme.
Nahrubo nasekané ořechy a pokrájené švestky smícháme s povidly, popřípadě trochu naředíme vodou, ochutíme tymiánem, hřebíčkem, skořicí a chilli.
Náplní potřeme plát masa, ne až ke kraji, aby nám při balení náplň nevytékala, zavineme a svážeme provázkem.
Na pekáčku na přepuštěném másle opečeme roládu ze všech stran, přidáme kousky celé skořice, podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 45 minut.
Z upečené rolády odstraníme provázek a nakrájíme ji na plátky. Vypečenou šťávu od rolády slijeme do pánve a se střikem cognacu zredukujeme, poté vložíme porce rolády, ještě zastříkneme cognacem a oflambujeme. Podáváme s opečenými brambůrky s petrželkou.
Zdroj: Krůtí roláda s povidly, sušenými švestkami a vlašskými ořechy; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1214 [On-line 02.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář