reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kuře se slaninou na způsob svíčkové

  • 1 kuře
  • 50 – 80 g anglické slaniny
  • 1 – 2 střední cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 plátek celeru
  • 1 menší petržel
  • hrstička celého pepře
  • 4 – 6 kuliček nového koření
  • 3 – 4 bobkové listy
  • 2 špetky tymiánu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • pár kapek citrónové šťávy nebo octa
  • 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 1 šlehačka (smetana)
  • 3 špetky soli
  • tuk (i máslo) na osmažení zeleniny
  • případně lžička cukru na dochucení

Na tuku v papiňáku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s plátky mrkve, petržele a menšími kousky celeru. Po chvilce přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a smažíme ji spolu se zeleninou delší dobu.
Vložíme osolené čtvrtky kuřete (i menší části), podlijeme 3 až 5 dl teplé vody, přidáme všechno koření, uzavřeme papiňák a dusíme doměkka (40 i více minut – podle svých zkušeností).
Měkké maso vyjmeme a vykostíme. Omáčku v papiňáku doplníme na potřebné množství, zahustíme moukou rozmíchanou ve studené smetaně, dochutíme a necháme 5 – 8 minut rozvařit. Poté přecedíme na vykostěné maso, můžeme přidat rozmixovanou nebo propasírovanou zeleninu a chvíli ještě prohřejeme.
Příloha – nejčastěji podáváme s houskovým knedlíkem, můžeme ale zkusit i bramborové krokety nebo plátky brambor pečených nasucho v troubě. Zdobíme plátkem citrónu, na který můžeme dát malý kopeček šlehačky a půl lžičky nakládaných brusinek.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.