- 300 g másla
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 80 g oříšků
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- trocha skořice
- na špičku nože prášek do pečiva
NA NÁPLŇ:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 2 lžíce škrobové moučky
- vanilkový cukr
- 120 g másla
- 100 g oříšků
NA POLEVU:
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce vroucí vody
- 1 lžíce rumu
NA DOZDOBENÍ:
- sekané manulo
Nejprve si odvážíme mouku, cukr, oříšky a vše nasypeme na vál. Přidáme pokrájené změklé máslo, skořici, prášek do pečiva, citrónovou šťávu a kůru a vše důkladně zpracujeme v hladké těsto. V chladu ho necháme nejméně hodinu odpočinout. Poté ho rozdělíme na menší části, z nichž na pomoučněném vále postupně vyválíme placky. Formičkou v podobě vločky vykrájíme tvary, které vložíme na vymazaný plech a upečeme v troubě tak, aby pečivo zůstalo světlé. Náplň do ledovek připravíme z mléka, žloutků, cukru a škrobové moučky, které společně uvaříme na hustou kaši. Po vychladnutí do ní přidáme změklé máslo, mleté oříšky, pečlivě vymícháme hustý krém a necháme ho v lednici ztuhnout. Silnější vrstvou krému kousky pečiva slepíme k sobě. Na vrchní část naneseme rumovou polevu, kterou vymícháme z cukru, vody a rumu. Jednotlivé kousky cukroví dozdobíme sekanými mandlemi.
Poslední tip, trik či komentář