reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Losos s citronem a koprem 13. 6. 2011

  • pepř mletý 1 špetka
    česnek 1 stroužek
    citron 2 kusy
    hrubá sůl 1 špetka
    losos 1 kus
    kopr 1 svazek
    rozpuštění máslo 80 g

Speciální výbava:
1 kus papírového kartonu a alobal

Připravte si:

1 celého očištěného lososa, měl by mít tak 3-4 kg nebo lososové filety, špetku čerstvě namletého pepře, špetku hrubé soli, 1 svazek čerstvého kopru, část kopru nakrájejte a zbytek nechte ve snítkách, 2 citrony, zbavte je jader a nakrájejte na tenké plátky, 1 stroužek česneku, oloupaný a utřený, 80 g rozpuštěného másla, snítky kopru na ozdobu

Pusťte se do toho:

1. Připravte gril k nepřímému grilování a rozehřejte ho na střední teplotu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte na jeho střed nádobu na odkapávání.

2. Z velkého kusu kartonu vyřízněte obdélník stejně dlouhý, ale o něco užší než je ryba. Lesklou

stranou alobalu jej několikrát omotejte a dejte stranou.

3. Očistěte rybu a odstraňte žábry i ploutve nejlépe kuchyňskými nůžkami. Opláchněte lososa

zvenčí i zevnitř proudem studené vody, nechte ho odkapat a pak jej důkladně celého osušte kuchyňskou

utěrkou. Z každé strany udělejte do kůže 4-5 zářezů až ke kosti.

4. Útroby ryby osolte, opepřete a naplňte polovinou plátků citronu a snítek kopru. Druhou polovinu

dejte po plátcích a snítkách do zářezů na bocích ryby.

5. Do rozpuštěného másla nasypte nakrájený kopr a česnek a směsí potřete rybu z obou stran,

osolte ji a opepřete. Poté ji položte na karton omotaný alobalem.

6. Rybu potřete bylinkovým máslem a dejte na střed připraveného horkého roštu mimo přímý oheň

a zakryjte gril víkem. Grilujte lososa 45 minut až 1 hodinu, dokud nebude docela propečený. Během

této doby ho alespoň čtyřikrát potřete bylinkovým máslem.

7. Rybu přesuňte na velký tác, znovu ji osolte a opepřete. Naporcujte ji tak, že nejprve povedete tah

nožem z obou stran podél páteře. Tím oddělíte horní filety. Postupně páteř zvedejte, vytahujte kosti

a krájejte lososa na jednotlivé porce.

Zdroj:  Šéf na grilu TV Prima  http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/losos-s-citronem-koprem
[On-line 19.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.