4 porce
- 400 g čerstvého lososa (z přední části filetu)
Jarní rolky
- 8 plátků jarního těsta
- 250 g lososa
- 1 lžíce nakládaného zázvoru
- 1 čerstvá chilli paprička
- 50 ml kokosového krému
- sůl
- hladká mouka a voda na slepení závitků
- olej na smažení
Lososa očistíme, zbavíme kůže a nakrájíme na drobné kostičky, které ochutíme najemno nasekanou chilli papričkou, plátky zázvoru. Vše promícháme s kokosovým krémem, zabalíme do jarního těsta.
Do mističky si nasypeme trochu hladké mouky, promícháme vodou – vytvoříme jakési lepidlo (lepek v mouce opravdu lepí).
Čtverec těsta si nasměrujeme k sobě jedním cípem. Protilehlý cíp navlhčíme naším moučným lepidlem.
Na bližší straně poklademe porci ochuceného lososa tak, abychom mohli cíp dobře přeložit, kousek zatočíme, poté přehneme postranní cípy a dorolujeme úhlednou rolku.
Rolky ihned smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje, odkládáme na savý papír. Podáváme s lososem s pikantní marinádou a osvěžujícím listovým salátkem s grepem a salátovou okurkou.
Marináda
- 1 větší citron
- drcený červený pepř
- cukr
- sůl
- růžový sekt
Salát s dresinkem
- 2 červené grepy
- 1 salátová okurka
- 200 g listového salátu
- cukr
- olivový olej
- sůl
Filet z lososa očistíme, zbavíme kůže a nakrájíme na tenké plátky.
Z citronové kůry, šťávy, drceného červeného pepře, cukru, soli a růžového sektu vymícháme marinádu. Marinádu přeléváme přes tenké plátky lososa při servírování.
Grep zbavíme kůry tak, že ji okrájíme a z dužiny vykrájíme jednotlivé dílky. Ze zbylého skeletu grepu vymačkáme šťávu, kterou použijeme do dresinku.
Okurku oloupeme a odstraníme měkkou dužinu se semínky a nakrájíme ji na tenké nudličky.
Z olivového oleje, grepové šťávy, cukru a soli vymícháme dresink.
Natrhaný listový salát, segmenty grepu a okurku promícháme s dresinkem a podáváme spolu s lososem s pikantní marinádou a jarními rolkami.
Zdroj: Losos s pikantní marinádou, jarními rolkami a salátkem z červeného grepu a salátové okurky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1202 [On-line 11.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář