Potřebujeme:
- 0,3 kg kuřecího masa,
- 0,25 kg čerstvých nebo mražených hub (nebo 50 g předem namočených sušených hub),
- 0,4 l šťávy z kysaného zelí,
- 3 lžíce hladké mouky,
- 4 stroužky česneku,
- 1 cibuli,
- 2 lžíce oleje,
- 4 lžičky másla,
- ½ lžičky drceného kmínu,
- bobkový list,
- mletý černý pepř, sůl
Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené kostky drůbežího masa a krátce orestujeme. Zalijeme asi 4 dcl osolené vody a povaříme 15 minut s bobkovým listem a kmínem. Přidáme kostičky hub a zalijeme šťávou z kysaného zelí. Společně vaříme 25 minut.
Mezitím asi ve 2 dcl vody rozmícháme mouku. Když houby a maso změknou, zahustíme polévku moučnou kašičkou a povaříme 10 minut. Nakonec přidáme najemno nastrouhaný česnek. Na talíři polévku opepříme a přidáme lžičku másla.
Zdroj: Máčanka; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/macanka.html [On-line 24.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář