4 porce
- 4 starší žemle
- 100 g sýru typu olomouckých tvarůžků
- 2 vejce
- 4 lžíce sekaného a spařeného špenátu nebo kopřiv
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
- přepuštěné máslo
- voda
Žemle nakrájíme na kostičky, smícháme s nadrobeným nebo nastrouhaným sýrem, dvěma žloutky, špenátem, hladkou moukou, pepřem a solí.
Z bílků ušleháme sníh a vmícháme k žemlové směsi.
Z těsta tvoříme kuličky, které zmáčkneme do tvaru placičky, opečeme na přepuštěném másle z obou stran dozlatova a poté vaříme ve vodě 8−10 minut.
na podávání
- parmezán
- přepuštěné máslo
- smažená cibulka
Podáváme se strouhaným parmezánem, přepuštěným máslem, smaženou cibulkou a zelným salátem…
Cibulku připravíme tak, že ji nakrájíme na kroužky nebo tenké plátky, obalíme v hladké mouce a zprudka a krátce osmažíme v oleji dorůžova, oschnout necháme na savém papíru.
zelný salát
- bílé hlávkové zelí
- celý anýz
- olivový olej
- bílý vinný ocet
- mletý pepř
- sůl
Zelí nakrájíme na tenké proužky, promícháme s uvedenými ingrediencemi a necháme 15 minut odležet.
Zdroj: Mačkané knedlíky se zelným salátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1387-mackane-knedliky-se-zelnym-salatem/ [On-line 24.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář