Na 16 kousků si připravíme:
- 42 g droždí
- 150 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 600 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 lžičku citrónové kůry
- špetku muškátového oříšku
- 3 vejce
- 150 g hery
Na náplně:
- 150 g rozinek
- 100 ml rumu
- 11O g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžičku skořice
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g medu
- 50 g hnědého cukru
Z droždí, lžíce cukru a trochy vlažného mléka uděláme kvásek. V míse smícháme mouku, zbylý cukr, po špetce soli a muškátu, citrónovou kůru, vejce a zbylé teplé mléko s kváskem. Přidáme rozpuštěnou heru a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme kynout asi 40 minut.
Náplně: Rozinky smícháme s rumem a necháme nabobtnat. Máslo utřeme s cukrem a skořicí dohladka. Mleté ořechy spojíme s medem a hnědým cukrem.
Z těsta rozválíme plát (7 mm), potřeme ho máslovou náplní a posypeme rozinkami. Svineme a rozkrájíme na šneky široké asi 3 cm. Na dno vymazané zapékací misky rozetřeme ořechovou náplň. Na ni klademe řeznou plochou dolů šneky těsně vedle sebe. Necháme 15 minut kynout a pak pečeme při 180 °C asi 40 minut.
Doba přípravy asi 50 minut (bez kynutí).
Poslední tip, trik či komentář