Pro 4 osoby si připravíme:
- 600 g zadního hovězího sůl
- mletý pepř
- 50 g hořčice
- 50 g slaniny
- 1 mrkev
- 120 g měkkého salámu či párků
- 2 vejce
- 150 g sterilovaných okurek
- 2 cibule
- 50 ml oleje
- 600 ml vývaru
- 50 g hladké mouky
Vejce uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Mrkev oškrábeme, opláchneme a polovinu nakrájíme na špalíčky. Také poloviční množství salámu nebo párků, okurek, vajec a slaniny nařežeme. Druhou polovinu ingrediencí nasekáme a dáme později do omáčky.
Maso nakrájíme (přes vlákno) na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme polovinou hořčice.
Do středu každého plátku klademe vždy špalíčky slaniny a mrkve, proužky salámu nebo párků, okurek a vajec uvařených natvrdo. Plátky dobře zavineme, na okrajích upevníme párátkem (nebo je převážeme) a osolíme.
Cibule nasekáme nadrobno, osmahneme na tuku dorůžova, vložíme závitky, které krátce opečeme, podlijeme polovinou vývaru a pod pokličkou dusíme téměř doměkka (asi hodinu). Během pečení je obracíme a podléváme horkou vodou.
Pak závitky vyjmeme, stavu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme zbylým vývarem. Vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou omáčku přecedíme, přidáme zbylé pokrájené ingredience i hořčici a spolu s ptáčky povaříme (nejlépe v troubě) asi 10 minut. Podáváme s rýží nebo s knedlíkem.
Poslední tip, trik či komentář