Těsto
- 20 g droždí
- asi 1,5 dl mléka
- 60 g krupicového cukru
- ½ kg polohrubé mouky
- 2 špetky soli
- kůra z 1 citronu
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 cl rumu
- 2 lžíce oleje
- olej na vamazání pekáčku
Na podávání
- mletý mák s cukrem
- horké mléko
- přepuštěné máslo
Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek. (Anebo můžeme zvolit druhou cestu přípravy kvásku – droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme cukr a lžičku mouky, necháme vyběhnout a poté přidáme k mouce a ostatním ingrediencím.)
Poté přidáme zbytek mléka, sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek, rum, olej. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí promísíme.
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící malé buchtičky, které vkládáme do olejem vymaštěného pekáčku. Necháme jim trochu vůle a dáme ještě na 20 minut kynout.
Poté pečeme dozlatova. Po upečení buchtičky vyklopíme, vidličkou od sebe odtrháme a podáváme teplé posypané mletým mákem s cukrem, přelité horkým mlékem a přepuštěným máslem.
Zdroj: Opékance; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1180 [On-line 23.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář