reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Opékance

Těsto

  • 20 g droždí
  • asi 1,5 dl mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • ½ kg polohrubé mouky
  • 2 špetky soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 cl rumu
  • 2 lžíce oleje
  • olej na vamazání pekáčku

Na podávání

  • mletý mák s cukrem
  • horké mléko
  • přepuštěné máslo

Do mísy prosejeme mouku, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek. (Anebo můžeme zvolit druhou cestu přípravy kvásku – droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme cukr a lžičku mouky, necháme vyběhnout a poté přidáme k mouce a ostatním ingrediencím.)

Poté přidáme zbytek mléka, sůl, citronovou kůru, vejce, žloutek, rum, olej. Vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí promísíme.

Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící malé buchtičky, které vkládáme do olejem vymaštěného pekáčku. Necháme jim trochu vůle a dáme ještě na 20 minut kynout.

Poté pečeme dozlatova. Po upečení buchtičky vyklopíme, vidličkou od sebe odtrháme a podáváme teplé posypané mletým mákem s cukrem, přelité horkým mlékem a přepuštěným máslem.

Zdroj: Opékance; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1180 [On-line 23.12.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.