- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 4 lžíce horké vody
- 1 lžíce pískového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 4 lžíce jemně nastrouhaných jader ořechů
- tuk na vymazání a mouka na vysypání formy
- jemně nastrouhané ořechy na posypání
- Náplň:
- 100 g jemně nastrouhaných jader ořechů
- asi 6 lžic mléka
- 125 g másla nebo rostlinného tuku
- 2 lžíce moučkového cukrudort
Žloutky utřeme s moučkovým cukrem a horkou vodu do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme pískový cukr a šleháme do husta. Sníh lehce vmícháme spolu s moukou a jemně nastrouhanými ořechy do žloutkové pěny. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy, vložíme do mírně vyhřáté trouby a zvolna upečeme. Vychladlý dort podélně rozkrojíme na dvě části, potřeme větší částí krému, spojíme do původního tvaru a povrch i strany dortu potřeme zbylým krémem. Dort bohatě posypeme nastrouhanými ořechy a uložíme do chladna ztuhnout.
Příprava krému: Jemně nastrouhaná jádra ořechů přelijeme horkým mlékem, promícháme a necháme vychladnout. Změklý tuk dáme do misky a s cukrem utřeme do pěny. Do tohoto základu postupně vmícháme ořechovou kaši, umícháme dohladka.
Pro změnu můžeme ořechovou náplň ochutit kakaem či silnou kávou.
Poslední tip, trik či komentář