Suroviny:
- 500 g chlazeného listového těsta (cca 1 balení)
- trochu hladké mouky na vál
- 1 vejce
Na náplň:
- 200 g mascarpone
- 100 g kysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 šalotky, najemno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g uzené ryby, např. úhoř, kapr nebo makrela, bez kostí a kůže
Na pesto:
- 3 hrsti oprané rukoly
- 100 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku, oloupaný a překrojený
- 30 g mletých loupaných mandlí
- špetka soli (nemusí být – podle chuti)
- 20 g strouhaného parmazánu (nebo nakrájeného na malé kostičky)
Budete potřebovat dvě kulatá vykrajovátka jedno o průměru přibližně 6-7cm – jedno z nich cca o 1 cm menší. Větším vykrojte kolečka z rozváleného plátu listového těsta kolečka, a tím menším vykrojte střed z poloviny z nich. Pak natřete plná kolečka rozšlehaným vajíčkem, na ně položte ta s vykrojeným vnitřkem, a i ta potom potřete vajíčkem. Nemá cenu se pokoušet na situaci vyzrát tím, že si hned na začátku natřete celý plát – s potřeným těstem by se vám pak špatně manipulovalo.
Takto vytvořené “paštičky” dejte péct na cca 10 minut do trouby, kterou jste si vyhřáli na 210°C. Po deseti minutách by měly být krásně zlatavé. Pak plech vyndejte z trouby a paštičky nechte vychladnout. Většinou mají malinko vyboulený prostředek, promáčkněte ho lžičkou, aby vznikl “komínek”, do kterého přijde pomazánka.
Mezitím si připravte náplň – všechny přísady smíchejte v misce, jen rybu předtím prohmatejte prsty, abyste objevili případné zapomenuté kůstky. Vznikne lahodná rybí pomazánka.
Do mixovací nádoby dejte všechny přísady na pesto a promixujte, až vám vznikne hladká pasta.
Vychladlé paštičky plňte rybí pomazánkou tak, aby nahoře trochu vykukovala. Střed pomazánky ozdobte vrchovatou lžičkou pesta. Rozkrojte cherry rajčátko a do kopečku pesta zapíchněte řez rajčátka, pár tenkých koleček šalotky a drobný lístek rukoly (nebo třeba tymiánu, záleží na vás).
Zdroj: Paštičky z listového těsta s uzenou rybou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-podzimni-navsteva [On-line 13.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář