4 porce
- 4 okouni
- 4 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 4 rajčata bez slupky a semínek
- 4 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 snítky tymiánu
- 100 ml olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Česnek rozmáčkneme a nasekáme na kousky, cibuli nakrájíme na klínky, řapíkatý celer na nudličky, mrkev na plátky a rajčata na kostičky.
Vše smícháme v misce s olivovým olejem, drhnutým tymiánem, pepřem a solí.
Z pečicího papíru vyrobíme čtyři mističky s vyšším okrajem – papír po krajích zarolujeme a na dna misek rozložíme polovinu zeleninové směsi.
Z ryby odstraníme šupiny (seškrábeme) a kůži několikrát nařízneme, i podél páteře, z obou stran, opepříme, osolíme, do břišní dutiny vložíme bobkový list a drcené nové koření.
Takto upravenou rybu vložíme do papírové misky se zeleninou. Zbylou zeleninou poklademe na rybu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C a pečeme 15 – 20 minut. Podáváme se zapékanou bagetkou.
bagetky
- 2 menší bagetky
- 80 g pancetty nebo anglické slaniny
- 8 ks sušených rajčátek
- 2 lžíce nakládaných cibulek
- hrst lístků řapíkatého celeru
- 1 lžička drceného fenyklu
- 2 lžíce olivového oleje
- mletý pepř
- sůl
Bagetky rozkrojíme podélně na půl.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a vypečeme, přidáme nadrobno nakrájená rajčátka, cibulky, lístky řapíkatého celeru, ochutíme drceným fenyklem, pepřem a solí. Promícháme s olivovým olejem a směs navršíme na promáčknutou střídku bagetek. Zapékáme svrchu ve vyhřáté troubě na 250 °C 3 až 5 minut.
Zdroj: Pečený okoun s bylinkami a zapékanou bagetou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1652-peceny-okoun-s-bylinkami-a-zapekanou-bagetou/ [On-line 05.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář