Na 30 kousků si připravíme:
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 600 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 20 g krupicového cukru
- 250 ml kyšky (kysaného mléčného nápoje)
- 120 g másla
- Na dohotovení:
- máslo na potření
- marmeláda
Do misky nalijeme asi 70 ml vlažné vody a na její hladinu zlehka nasypeme sáček sušeného droždí. Necháme na teplém místě nabobtnat.
Do velké mísy prošijeme mouku se solí, kypřicím práškem, jedlou sodou, přidáme cukr a vše promícháme. Přilijeme vzešlé droždí, kyšku, rozehřáté máslo a zpracujeme na hladké vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky na 2 hodiny.
Těsto na pomoučeném vále zlehka propracujeme. Pod-sypeme moukou a rozválíme na plát silný 1 cm. Z těsta kulatou formičkou o průměru 6 cm vykrájíme kolečka, která naskládáme na plech. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě kolem 230 °C asi 12 minut.
Po upečení necháme krátce vychladnout. Podáváme teplé, potřené máslem a ozdobené kopečkem marmelády.
Doba přípravy asi 40 minut (bez kynutí).
Poslední tip, trik či komentář