8 porcí
- 4 platýzi o váze cca 500 g
- sůl
- máslo
- tymián
- hořčičné semínko
- mletý pepř
Platýzovi odstřihneme ploutve, na ocase nakrojíme kůži a stáhneme ji. Takto učiníme na obou stranách. Rybu položíme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe ji kousky másla, osolíme, posypeme drhnutým tymiánem, hořčičným semínkem a pepřem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
Quiche
- 280 g hladké mouky
- 160 g másla
- 8 lžic vody
- 250 g cibule
- 250 g cukety
- 2 vejce
- 250 g smetany
- 150 g polotvrdého sýru
- mletý pepř
- sůl
- suché fazole
Mouku promícháme s kousky změklého másla a solí, přidáme studenou vodu a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny odležet.
Na pomoučeném vále vyválíme cca 2 mm silný plát, vytvarujeme do formy, propícháme vidličkou, zatížíme suchými fazolemi a předpečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C 15 minut.
Cibuli nakrájíme na klínky. Cuketu podélně rozřízneme, vyjmeme semínka a nakrájíme ji na tenké plátky.
Na oleji opečeme nejprve cibuli dozlatova, přidáme cuketu, opečeme, ochutíme pepřem, solí a odstavíme.
Vejce smícháme se smetanou a strouhaným sýrem.
Na předpečené těsto nalijeme hotovou směs a pečeme ještě 20 minut při 200 °C.
Omáčka
- 60 g másla
- 2 šalotky
- citronová kůra
- citronová šťáva
- 200 ml rybího vývaru
- 100 ml bílého vína
- kapary
- 20 g másla na zjemnění
Na másle opečeme nadrobno nakrájené cibulku dosklovata, přidáme citronovou kůru, šťávu, rybí vývar, bílé víno, zredukujeme, odstavíme a na závěr vmícháme máslo a kapary.
Zdroj: Platýz s cuketovým quichem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1480-platyz-s-cuketovym-quichem/ [On-line 13.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář