12 koláčků – formičky o průměru 10 cm
těsto
- 150 g hladké mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 150 g másla
- asi 0,5 dl mléka nebo vody
- sůl
Smícháme hladkou a špaldovou mouku spolu se změklým máslem, trochou mléka a solí. Vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny odležet.
Rozdělíme na dvanáct dílků a těstem plníme teflonové formičky na jednoporcové koláčky, které ve vyhřáté troubě na 180 °C 10 minut předpečeme. Poté je plníme náplní.
náplň
- 300 g zeleniny (mix podle chuti – mrkev, pórek, hrášek)
- olivový olej
- 150 ml smetany
- 200 g goudy
- 2 vejce
- 1 lžíce provensálské směsi
- sůl
Mrkev a pórek nakrájíme na drobné kousky, smícháme s hráškem, vše opečeme na oleji, odstavíme, zalijeme smetanou, vmícháme nastrouhaný sýr, vejce, ochutíme provensálskou směsí a solí. Plníme do předpečených formiček a pečeme ještě 15−20 minut dozlatova.
Zdroj: Provensálské koláčky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1233-provensalske-kolacky/ [On-line 07.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář