- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 2 vejce
- 40 g droždí
- špetka soli
- trocha mléka na zadělání kvásku (asi 1 dl)
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička cukru krupice
- cukr moučkový na obalení koláčků
- marmeláda jako náplň koláčků (jahodová, meruňková či jiná podle chuti – nesmí ale téct)
Do hrnečku rozdrobíme droždí (kvasnice), přidáme cukr krupici, umícháme kašičku a přidáme vlažné mléko. Posypme hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo, a až se objem kvásku zvětší na dvojnásobek, je kvásek hotov.
Máslo necháme na teplém místě změknout a vymícháme ho s vejci, až vznikne tužší kašička. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, sůl a nakonec vlijeme kvásek. Vypracujeme těsto – ale pozor, tohle těsto už nesmíme nechat vykynout!
Z těsta vyválíme velkou placku asi 4mm vysokou a rádýlkem nakrájíme na čtverečky o rozměrech zhruba 3×3 cm. Plníme různou náplní – marmeládou, povidly, ale také třeba tvarohem s hrozinkami, mletým mákem, mletými či sekanými ořechy – další kombinace si vymyslíme sami. Tvoříme šátečky (rohy ohneme doprostřed a stiskneme k sobě) a hned pečeme v horké troubě na plechu pokrytém alobalem asi 20 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
V některých rodinách prý vydrží i půl roku (podle toho je i název) a po celou dobu zůstávají křehké. Bohužel neznám nikoho, kdo by mohl tuto tradovanou informaci potvrdit.
Poslední tip, trik či komentář