Na 24 kousků si připravíme:
- 600 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 100 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- špetku soli
- 3 vejce
- 80 g hery
Na náplň:
- 2 menší cukrové řepy
- 20 g másla
- 50 g cukru
- 100 g mletého máku
- 50 g vlašských ořechů
Na drobenku:
- 50 g hery
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
Do mísy prošijeme mouku a do středu uděláme důlek, do něhož rozdrobíme droždí, vsypeme lžičku cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko i cukr, dále špetku soli, dvě vejce, rozehřátou heru a vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Necháme na teplém místě 40 minut kynout.
Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo a podusíme na másle doměkka. Přidáme cukr, mletý mák, nasekané ořechy, krátce podusíme a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 24 kousků, naplníme, zabalíme a dáme na plech. Necháme na teple 20 minut kynout. Z hery, mouky a cukru připravíme drobenku. Povrch řepánků potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Poslední tip, trik či komentář