reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Rýžový nákyp

  • 200 g kulatozrnné rýže
  • 800 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 100 g másla + trochu rozpuštěného na pokapání
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 – 2 lžíce rumu
  • 4 žloutky + 4 bílky
  • 400 g švestek, vypeckovaných
  • cca 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • Na polevu:
  • 8 ks jedlých kaštanů
  • 100 g hořké čokolády (50% kakaa)
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice

Rýži propláchněte v cedníku studenou vodou. Nechte ji okapat a v hrnci se silným dnem zalijte mlékem a osolte špetkou soli. Uvařte za občasného promíchání na mírném plameni, dokud vám nevznikne rýžová kaše (ochutnejte, nestačí když je kaše hustá – rýže by měla být opravdu měkká).

Vyšlehejte žloutky s polovinou krupicového cukru a seškráblými semínky z rozpůleného vanilkového lusku do nadýchané pěny. Do hotové kaše vmíchejte máslo, rum dle chuti a když už kaše trochu zchladne vmíchejte i vyšlehanou pěnu. Trochu másla si nechte na vymazání pekáčku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh se zbylým krupicovým cukrem a opatrně ho vmíchejte do prochladlé kaše.

Troubu rozpalte na 160 -170°C. Do máslem vymazaného pekáčku nalijte polovinu rýžové kaše, na ni poklaďte vypeckované švestky řezem nahoru, posypejte je podle sladkosti troškou třtinového cukru a skořicí. Pak na ně nalijte druhou polovinu kaše a pokapejte ji rozpuštěným máslem. Dejte péct na 30 minut, hotový nákyp by měl být na povrchu krásně zlatavý.

Mezitím si připravte kaštanovou polevu. Jedlé kaštany na vypouklé části nařízněte do křížku, uvařte cca 20 minut a pak hned, ještě horké, oloupejte včetně vnitřní slupky.

Velký kastrol nebo pánev postavte na mírný plamen, nalijte do něj trochu vody, do ní postavte menší kastrůlek a do něj nalámejte čokoládu. Přilijte k ní lžíci smetany a lžíci rumu, nechte čokoládu pomalu rozpouštět a občas promíchejte. Přidejte nahrubo posekané jedlé kaštany, mletý zázvor a skořici, nechte ještě chvíli zahřívat aby se kaštany prohřály, a máte hotovo. Teplou polevou ozdobte upečený nákyp a můžete podávat.

Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Tradičně i po mém; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-tradicne-i-po-mem [On-line 1.11.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.