do dortové formy o průměru 26 cm
- 210 g másla
- 165 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 9 žloutků
- 195 g 70% hořké čokolády
- 210 g hladké mouky
- 9 bílků
- 165 g krystalového cukru
- 400 g meruňkové marmelády
Při pokojové teplotě změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme obsah vanilkového lusku a vešleháme posupně žloutky. Vmícháme mouku a nad vodní lázní rozpuštěnou čokoládu.
Z bílků a krystalového cukru vyšleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do čokoládové hmoty.
Dno formy vyložíme pečicím papírem (utáhneme pod obručí anebo namísto dna použijeme pečicí papír, který obtočíme kolem obruče) a vlijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut (zda je korpus pečený, vyzkoušíme vpíchnutím špejle – pokud se na ni nelepí těsto, je upečeno). Korpus necháme vychladnout, nejlépe odstát do druhého dne.
Pokud má korpus nějaké nerovnosti vzniklé při pečení, zkrojíme je, poté převrátíme spodkem vzhůru (dno je vždy zcela rovné), prokrojíme na půl a potřeme meruňkovou marmeládou. Poloviny spojíme a dort potřeme i svrchu a po stranách. Necháme zaschnout a v lednici vychladit, teprve pak polijeme čokoládovou polevou.
čokoládová poleva
- 125 g vody
- 250 g krystalového cukru
- 250 g 55% hořké čokolády
Vodu svaříme s cukrem po dobu 5 minut, odstavíme a necháme trochu zchladnout. Poté vmícháme změklou čokoládu. Mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hustá a hladká, avšak ještě tekutá hmota, kterou potřeme celý dort. Polevu necháme ztuhnout, dort uchováváme v chladu.
Zdroj: Sachrův dort; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1350-sachruv-dort/ [On-line 24.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář