2 porce
Ingredience
- 2 vejce
- 1/2 svazku zeleného chřestu
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g slaniny
- 1 šalotka
- 2 lžíce červeného vinného octa
- Celozrnná hořčice
- Sušené oregano
- 100 g salátových listů
- Krutony
Zelený chřest očistíme a odkrojíme zaschlé konce. Vložíme do hrnce na vaření v páře, zaklopíme a necháme vařit.
Do kastrůlku vlijeme studenou vodu a vložíme vejce. Vyčkáme, až voda začne vřít, pak ji ztlumíme. Chceme, aby vejce nebyla úplně natvrdo, proto je budeme vařit 4 minuty od začátku varu vody.
Začneme připravovat dresing:
Nakrájíme slaninu na kostičky a šalotku nadrobno. Do pánve vlijeme asi lžíci oleje a dáme ji na oheň. Vsypeme slaninu a restujeme dozlatova. Přidáme šalotku a restujeme ještě půl minuty. Pánev sundáme z ohně a necháme lehce zchladnout.
Vrátíme se k vejcím – slijeme je a ochladíme ve studené vodě, pak je oloupeme.
Zkontrolujeme chřest. Pokud je hotový, vložíme ho do mísy s ledovou vodou, aby se zastavil proces vaření a zachovala se barva.
Do pánve s orestovanou slaninou vlijeme vinný ocet, olivový olej. Přidáme hořčici a sušené oregano. Rozmícháme jako dresing.
Na talíř upravíme listy salátu. Vyndáme zelený chřest z vody a přidáme ho k listům salátu. Salát doplníme překrojeným uvařeným vejcem a zalijeme zálivkou z pánve. Posypeme krutony, osolíme a opepříme.
Chřest pomáhá při onemocnění ledvin, močového měchýře a poruchách funkcí jater. Příznivě působí na srdce a krevní oběh, ale i na nervovou soustavu.
Zdroj: Salát ze zeleného chřestu s vejcem; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1607-salat-ze-zeleneho-chrestu-s-vejcem/ [On-line 18.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář