Potřebujeme:
- 8 vajec asi týden starých,
- 200 ml plnotučného mléka nebo sladké smetany,
- 100 g čerstvého másla,
- 1 pažitku nebo jarní cibulku,
- čerstvě mletý pepř,
- sůl
Na pánvi rozpustíme máslo, necháme ho zpěnit, přidáme najemno nakrájenou cibulku a osmahneme ji dozlatova. Vejce rozklepneme do misky, přidáme smetanu nebo mléko, máslo, osolíme, opepříme a lehce prošleháme. Vajíčka pozvolna nalijeme na pánev od středu ke krajům. Vejce necháme několik vteřin zatáhnout bez míchání, poté začneme odspodu přehrnováním osmažené vrstvy promíchávat. Stáhneme z ohně a pokračujeme v míchání mimo sporák. Po chvilce vrátíme na oheň a tento postup několikrát opakujeme, dokud nejsou vajíčka ztuhlá dle naší chuti.
Nakonec vmícháme lžičku ztuhlého másla a vejce necháme chvilku „dojít“. Před podáváním znovu zamícháme a ještě teplou vaječnou směs můžeme dozdobit pažitkou a podávat např. na opečených toastech se slaninou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-vejce-michana-kremova-1-10-2010.html
Poslední tip, trik či komentář