Potřebujeme:
- 750 g brambor vařených ve slupce
- 200 g hladké mouky
- hrubou mouku k podsypání těsta
- sůl
- husí sádlo
Sladká náplň:
- 250 g polotučného tvarohu (vanička)
- malý meruňkový kompot
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku strouhané citronové kůry
- špetku kajenského pepře
- špetku mletého zázvoru
- 1 lžíci pistáciových jader
- 1 lžíci meruňkovice
Oloupané vařené brambory nastrouháme na jemno (nebo prolisujeme) a dobře a co nejrychleji smícháme s moukou a solí. Těsto musí dobře držet pohromadě, ale nesmí dlouho stát (zřídlo by a dalším přidáváním mouky ztrácí schopnost držet pohromadě). Z těsta oddělujeme kousky (velké vždy „tak akorát do dlaně“), uděláme z nich kuličku a tu vyválíme na pomoučené podložce do placky silné asi 2-3 mm. Opékáme na sucho z obou stran na pánvi nebo na železné plotýnce. Lokše jsou hotové, když se na nich začnou dělat hnědé puchýře. Placky se po upečení potřou husím sádlem a skládají na sebe. Podávají se na slano jako příloha k masu nebo se plní zelím.
Zdroj: Sladké i slané LOKŠE; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/slake-i-slane-lokse.html [On-line 15.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář