reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Sladké i slané LOKŠE

Potřebujeme:

  • 750 g brambor vařených ve slupce
  • 200 g hladké mouky
  • hrubou mouku k podsypání těsta
  • sůl
  • husí sádlo

Sladká náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu (vanička)
  • malý meruňkový kompot
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku strouhané citronové kůry
  • špetku kajenského pepře
  • špetku mletého zázvoru
  • 1 lžíci pistáciových jader
  • 1 lžíci meruňkovice

Oloupané vařené brambory nastrouháme na jemno (nebo prolisujeme) a dobře a co nejrychleji smícháme s moukou a solí. Těsto musí dobře držet pohromadě, ale nesmí dlouho stát (zřídlo by a dalším přidáváním mouky ztrácí schopnost držet pohromadě). Z těsta oddělujeme kousky (velké vždy „tak akorát do dlaně“), uděláme z nich kuličku a tu vyválíme na pomoučené podložce do placky silné asi 2-3 mm. Opékáme na sucho z obou stran na pánvi nebo na železné plotýnce. Lokše jsou hotové, když se na nich začnou dělat hnědé puchýře. Placky se po upečení potřou husím sádlem a skládají na sebe. Podávají se na slano jako příloha k masu nebo se plní zelím.

Zdroj: Sladké i slané LOKŠE; TV Nova U Haliny v kuchyni  http://halina.nova.cz/clanek/recepty/slake-i-slane-lokse.html [On-line 15.03.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.