16 kompotovaných (nebo čerstvých) půlek meruněk
- 400 g měkkého tvarohu
- 200 g másla
- 100 g krupice
- 3 lžíce cukru
- Sůl
- 1 lžíce strouhané citrónové kury
- 2 žloutky
- 8 kostek cukru
- 100 g strouhanky
Meruňky slijeme, čerstvé omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme. Z tvarohu, 100 g másla, krupice, 1 lžíce cukru, špetky soli, citrónové kůry a žloutků vypracujeme hladké těsto. Z něj vytvoříme váleček, který rozkrájíme na 8 stejných kousků a z nich pak uděláme placičky. Doprostřed položíme vždy dvě půlky meruněk a navrch umístíme kostku cukru a zabalíme knedlík.
Přivedeme k varu 1 l lehce osolené vody, do které jsme přidali zbylý cukr. Vložíme ovocné knedlíky a necháme je vařit, až vyplavou na hladinu.
Mezitím na zbylém másle na pánvi opečeme dokřupava strouhanku. Knedlíky vyjmeme, necháme okapat a obalíme v opečené strouhance. Nakonec je na talíři posypeme cukrem. Příprava trvá asi 45 minut.
Poslední tip, trik či komentář