Sladké palačinky s hruškami
Báječně šťavnaté díky skořicovému krému
Pro 4 osoby
- 400 ml mléka
- 6 vajec
- 150 g cukru
- 50 g másla
- 3/4 lžičky nastrouhané kůry z 1 citronu
- 190 g hl. mouky
- 4 žloutky
- trochu mleté skořice
- 1 hruška na plátky
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
1. Na těsto vlijeme do mísy 200 ml mléka, vejce, přidáme 30 g cukru, 30 g rozehřátého másla a 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry a metlou vše promícháme. Přisypeme 175 g mouky a těsto necháme 10 minut odpočinout.
2. Žloutky a 70 g cukru ušleháme do pěny a přidáme zbylou mouku. Svaříme 200 ml mléka a za stálého míchání přiléváme k žloutkovému krému. Dáme do hrnce a na mírném ohni mícháme, až vznikne hustý krém. Ochutíme skořicí a citronovou kůrou.
3. Hrušky omyjeme, podélně rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a pak nakrájíme na plátky a pokapeme je citronovou šťávou. 50 g cukru necháme na pánvi zvolna rozpustit, nemícháme! Když cukr zkaramelizuje, vložíme do něj hrušky a na mírném ohni je podusíme, vyjmeme a odložíme stranou.
4. Na pánvi postupně opékáme na rozpuštěném másle 8 palačinek. Každou potřeme dvěma lžícemi krému a navrch položíme čtvrtky hrušek. Palačinky pak z obou stran přehneme. Na každý talíř dáme dvě a posypeme práškovým cukrem.
Příprava: asi 30 minut
Na osobu: cca 660 kcal; 2760 kJ; bílkoviny: 21 g; tuky: 28 g: sacharidy: 80 g; cholesterol: 824 mg
Poslední tip, trik či komentář