- 3 velká nebo 4 menší vejce
- 250 g krystalového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- 410 g polohrubé mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- olej na vymazání formy
- hrst strouhanky na vysypání formy, případně sezam
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- moučkový cukr na ozdobení
Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přilévejte smetanu a zašlehejte ji do pěny.
Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte ji do žloutkové pěny se smetanou.
Z bílků vyšlehejte pevný sníh se zbylým cukrem a vmíchejte ho opatrně po částech do těsta.
Formu na bábovku vymažte důkladně olejem, vysypte ji strouhankou a nalijte do ní polovinu těsta.
Do druhé poloviny vmíchejte kakao a kakaové těsto nalijte do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projeďte lžící, aby vzniklo mramorování.
Bábovku pečte v troubě na 170–180°C cca 50 minut až hodinu (po padesáti minutách do ní píchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo).
Upečenou bábovku zakryjte talířem, vezměte z obou stran chňapkami, překlopte – měla by se sama na talíř krásně vyklopit.
Pokud by nešla vyklopit, stačí formu přikrýt utěrkou namočenou ve studené vodě a nechat chvíli odstát.
Zdroj: Sobotní recepty z epizody Čas předsevzetí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/sobotni-recepty-z-epizody-cas-predsevzeti?special=773951 [On-line 22.1.2015]
Poslední tip, trik či komentář