reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Šlehačková mramorová bábovka

  • 3 velká nebo 4 menší vejce
  • 250 g krystalového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 410 g polohrubé mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • olej na vymazání formy
  • hrst strouhanky na vysypání formy, případně sezam
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • moučkový cukr na ozdobení

Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přilévejte smetanu a zašlehejte ji do pěny.

Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte ji do žloutkové pěny se smetanou.

Z bílků vyšlehejte pevný sníh se zbylým cukrem a vmíchejte ho opatrně po částech do těsta.

Formu na bábovku vymažte důkladně olejem, vysypte ji strouhankou a nalijte do ní polovinu těsta.

Do druhé poloviny vmíchejte kakao a kakaové těsto nalijte do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projeďte lžící, aby vzniklo mramorování.

Bábovku pečte v troubě na 170–180°C cca 50 minut až hodinu (po padesáti minutách do ní píchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo).

Upečenou bábovku zakryjte talířem, vezměte z obou stran chňapkami, překlopte – měla by se sama na talíř krásně vyklopit.

Pokud by nešla vyklopit, stačí formu přikrýt utěrkou namočenou ve studené vodě a nechat chvíli odstát.

Zdroj: Sobotní recepty z epizody Čas předsevzetí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/sobotni-recepty-z-epizody-cas-predsevzeti?special=773951 [On-line 22.1.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.