pro 4 osoby:
- 30 g droždí,
- 60 g moučkového cukru
- 270 g prosáté hrubé mouky
- 220 ml vlažného mléka
- 40 g změklého másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 lžíce rumu
- hrubá mouka na posypání a zpracování těsta
- olej nebo tuk na smažení
- moučkový nebo skořicový cukr na posypání
Do hrnečku rozemneme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a přilijeme asi 70 ml mléka. Dobře rozšleháme, aby vzniklo hustší těstíčko a přikryté utěrkou uložíme na 15 minut na teplé místo. V míse utřeme do pěny změklé máslo se zbylým cukrem, postupně zašleháme žloutky, mouku se solí a vmícháme kvásek. Po částech pak přiléváme vlažné mléko a nakonec i rum. Vypracujeme tužší hladké těsto, povrch poprášíme moukou, zakryjeme je čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu na teplém místě, aby vykynulo.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Nožem je rozkrájíme na stejnoměrné kousky, z nichž vyválíme válečky, které splétáme v copánky. Ty necháme ještě 5 minut vykynout na vále. Mezitím rozehřejeme olej nebo tuk. Copánky na něm postupně smažíme z obou stran dozlatova. Z usmažených copánků odsajeme papírovou utěrkou přebytečný tuk a před podáváním je poprášíme moučkovým nebo skořicovým cukrem.
1 porce asi 135 kcal
Poslední tip, trik či komentář