reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Smažené copánky

pro 4 osoby:

  • 30 g droždí,
  • 60 g moučkového cukru
  • 270 g prosáté hrubé mouky
  • 220 ml vlažného mléka
  • 40 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • hrubá mouka na posypání a zpracování těsta
  • olej nebo tuk na smažení
  • moučkový nebo skořicový cukr na posypání

Do hrnečku rozemneme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a přilijeme asi 70 ml mléka. Dobře rozšleháme, aby vzniklo hustší těstíčko a přikryté utěrkou uložíme na 15 minut na teplé místo. V míse utřeme do pěny změklé máslo se zbylým cukrem, postupně zašleháme žloutky, mouku se solí a vmícháme kvásek. Po částech pak přiléváme vlažné mléko a nakonec i rum. Vypracujeme tužší hladké těsto, povrch poprášíme moukou, zakryjeme je čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu na teplém místě, aby vykynulo.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Nožem je rozkrájíme na stejnoměrné kousky, z nichž vyválíme válečky, které splétáme v copánky. Ty necháme ještě 5 minut vykynout na vále. Mezitím rozehřejeme olej nebo tuk. Copánky na něm postupně smažíme z obou stran dozlatova. Z usmažených copánků odsajeme papírovou utěrkou přebytečný tuk a před podáváním je poprášíme moučkovým nebo skořicovým cukrem.
1 porce asi 135 kcal

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.