2 porce
Ingredience
- Špagety
- 1/2 malé cibule
- 200 g pancetty
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g špaget
- 1 vejce
- 30 ml smetany
- 30 g strouhaného parmazánu
- Sůl
- Kousek parmazánu na dozdobení
- Pepř
Na oheň dáme hrnec s vodou na těstoviny. Osolíme.
Naskládáme na sebe plátky pancetty a nakrájíme na nudličky.
Zároveň krájíme nadrobno cibuli.
Na plotnu dáme pánev a vlijeme do ní olej.
Vsypeme cibuli, zmírníme oheň a restujeme.
Do pánve přidáme pancettu a pokračujeme v restování.
Mezitím do vroucí vody vložíme špagety. Vodu musíme opět rychle přivést k varu, pak ho zmírníme, aby voda nepřetekla. Špagety zamícháme, aby se neslepily. Do vody nepřidáváme olej. Vaříme zhruba 8 – 10 minut.
Slaninu dál restujeme.
Do misky vyklepneme žloutky. Přidáme smetanu a opepříme.
Otestujeme jednu špagetu, jestli je správně vařená, pak všechny slijeme.
Špagety přidáme ke slanině do pánve a důkladně promícháme.
Pánev stáhneme z ohně a vlijeme vaječnou směs, promícháme. Pokrm už nevracíme na plotnu, aby se vajíčka nesrazila.
Servírujeme na talíř. Navrch nastrouháme trochu parmazánu.
Pancetta je sušená slanina nakládaná v soli. Je z masa vepřů z oblasti Pádu. Má výrazně slanou chuť a po opečení je velmi křehká.
Zdroj: Spaghetti Carbonara; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1585-spaghetti-carbonara/ [On-line 18.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář