- 200 g sušených meruněk
- 42 g čerstvého droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 250 g másla
- 4 lžíce rumu
- 125 ml mléka
- špetka soli
- špetka šafránu
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1 lahvička vanilkové tresti
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1 pomeranč
- 200 g marcipánové hmoty
- 150 g pomerančové marmelády
- 100 g oranžátu
- 150 g moučkového cukru
- tuk na vymazání plechu
- mouka na pomoučnění válu
- alobal
Meruňky najemno nasekáme a necháme v rumu přibližně 1/2 hodiny změknout. Mezitím zahřejeme mléko, rozdrobíme do něj droždí a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Potom omyjeme pomeranč a kůru z něj nastrouháme. Do mísy dáme cukr, měkký tuk, sůl, šafrán, kardamom, hřebíček, trest a nastrouhanou kůru. Přidáme mouku, přilijeme kvasnicové mléko a vše zpracujeme hnětačem na jemné těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut na teplém místě kynout. Mezitím si nakrájíme marcipán na menší kousky. Přidáme pomerančovou marmeládu a metlou ručního šlehače zpracujeme do krému. Oranžát nasekáme na drobné kousky. Kynuté těsto prohněteme na pomoučněném vále a postupně přidáváme nasekaný oranžát. Potom těsto rozválíme do obdélníku 40 x 30 cm, potřeme ho marcipánovým krémem a navrch nasypeme meruňky, které ještě trochu přimáčkneme. Těsto z obou užších stran stočíme směrem ke středu a vložíme na vymazaný plech. Z několika vrstev alobalu vytvoříme silný okraj o výšce asi 5 cm, který obtočíme kolem štoly. Necháme ještě dalších 20 minut kynout. Štolu pečeme v předehřáté troubě přibližně 5 minut. Pak teplotu trochu snížíme a pečeme ještě 60 -70 minut. Upečenou štolu dáme vychladnout. Mezitím smícháme moučkový cukr s třemi lžícemi pomerančové šťávy a štolu polevou potřeme.
HOTOVOU ŠTOLU POSYPTE SEKANÝMI PISTÁCIOVYMI OŘÍŠKY.
Poslední tip, trik či komentář