6–8 porcí
sumec
- 1 celý sumec (asi 4 kg)
- 2 hrsti soli na očištění sumce
zeleninový základ
- olivový nebo slunečnicový olej
- 200 g špeku
- 200 g mrkve
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- 6 šalotek
- 1 palička česneku
- bylinky (tymián, šalvěj, petrželová nať)
- 250 ml bílého vína
- 1 citron
- sůl
račí omáčka
- 12 v pivu uvařených ráčků
- 30 g másla
- 150 g mrkve
- 80 g petržele
- 80 g celeru
- 3 šalotky
- 3 rajčata
- 1–2 lžíce rajského protlaku
- snítka tymiánu
- snítka plocholisté petrželky
- 50 ml koňaku
- ½ citronu
- 150 ml bílého vína
- 250 ml smetany
špagetová dýně
- 400 g dužiny ze špagetové dýně
- 1 lžíce olivového oleje
- 30 g másla
- 2 stroužky česneku
- sůl
Sumce posypeme solí. Pomocí starého plátýnka ze sumce setřeme sůl, která nám sejme šlem z povrchu ryby. Potom rybu důkladně omyjeme vodou.
Na troše oleje vypečeme na kostičky nakrájený špek dosklovata, přidáme nakrájenou zelenin, napůl rozkrojenou paličku česneku, bylinky, podlijeme bílým vínem, na silnější plátky nakrájený citron. Na zeleninový základ vložíme sumce, kterého potřeme olejem a osolíme, pekáč přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a pečeme asi 40 minut, pak odkryjeme, ještě podlijeme vínem a na závěr 10 minut zprudka dopečeme.
Očištěné raky uvaříme ve vodě s pivem a solí.
Rakům odřízneme ocásky, které ponecháme stranou, budeme je vkládat do hotové omáčky. Zbytek prokrojíme a použijeme na přípravu omáčky.
Na másle orestujeme zeleninu dozlatova, přidáme raky, rajčata, rajský protlak a bylinky. Dobře orestujeme, zalijeme koňakem a oflambujeme, zastříkneme citronovou šťávou, vínem a dusíme, až je zelenina měkká. Potom přepasírujeme, zjemníme smetanou a případně dochutíme.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=812
Poslední tip, trik či komentář