6 porcí
- 8 vajíček
- ½ litru mléka
- 1 vánočka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 4 jablka
- 20 dkg mletých vlašských ořechů
Rozklepneme vajíčka a oddělíme od sebe žloutky a bílky. Do mléka vlijeme žloutky a vsypeme jak cukr, tak vanilkový cukr. Potom do této směsi namočíme na kousky rozlámanou vánočku.
Jablka si oloupeme. Namočenou vánočku vyždímáme a vyložíme z ní jednu vrstvu na dně pekáče. Posypeme mletými vlašskými ořechy. Na to přijde další vrstva vánočky a znovu ořechy. Nakonec potřeme zavařeninou a na vrch nastrouháme jablka.
Z bílků, do kterých přidáme jen malinko práškového cukru, ušleháme tuhý sníh, kterým pokryjeme vrchní stranu žemlovky. Vsuneme do trouby a pečeme tak dlouho, dokud nebude žemlovka na povrchu světla hnědá.
Zdroj: TV Paprika Gasztropuč http://tvpaprika.hu/cs/node/3738
Poslední tip, trik či komentář